Leidraad en nuttige informatie
Hier vindt u richtlijnen voor het invullen van het online elektronische formulier voor aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen op Irisbox, dat u hier kunt terugvinden: SI-formulier Irisbox-.
Er wordt ook online hulp geboden bij het invullen van het formulier.
Flexibele online inleiding
Wanneer u uw aanvraag hebt voltooid, kunt u die op elk gewenst moment opslaan en er later op terugkomen. U kunt uw aanvraag weer oppakken waar u gebleven was en op uw eigen tempo afronden.
U wordt door de verschillende stappen van uw aanvraag geleid met instructies of tooltips.
Formulier met invulregels
Het online formulier zal u uitnodigen om een reeks informatie en documenten te verstrekken. Verplichte informatie en documenten zijn aangeduid met een sterretje *. U kunt uw aanvraag niet indienen als u de gevraagde informatie of documenten niet hebt verstrekt.
Afhankelijk van de context en de keuzes die op het scherm worden gemaakt, kan het formulier bepaalde documenten verplicht stellen.
Stedenbouwkundige inlichtingen worden alleen verstrekt aan de eigenaar of de houder van een zakelijk recht op het goed, of aan een door hem of haar aangewezen gevolmachtigde (notaris, vastgoedmakelaar, architect, advocaat, familielid …).
Stedenbouwkundige inlichtingen worden verstrekt tegen betaling van een bijdrage per aanvraag, per kadastraal perceel.
Beperkingen en limieten
- Aanvragen die betrekking hebben op goederen die zich op meerdere percelen bevinden, kunnen nog niet volledig digitaal worden verwerkt. Als dat het geval is bij u, gelieve dan uw aanvraag in te dienen bij het desbetreffende gemeentebestuur via de klassieke procedure. Zie de tabel met de departementen Stedenbouw per gemeente.
- Stedenbouwkundige inlichtingen worden binnen dertig dagen na ontvangst van de volledige aanvraag verstrekt. De volledigheid van de aanvraag wordt bevestigd en meegedeeld door het systeem. U kunt de statuswijziging zien in het gedeelte “Uw aanvragen”.
- Het gedeelte “Beknopte beschrijving” is op geen enkele manier bindend voor de gemeente, aangezien zij niet betrokken is bij de opstelling ervan.
- De documenten die door het systeem worden aanvaard zijn bestanden in pdf-, jpg-, png- en jpeg-formaat.
- De maximale lengte van de bestandsnaam is 255 tekens.
- De maximale grootte per bestand is 20 MB.
- De totale grootte van de bestanden mag niet meer dan 100 MB bedragen.
De verschillende stappen bij de invoer van een aanvraag:
Stap 1 – Aanvrager: de identiteit van de aanvrager invoeren
Bent u als aanvrager de eigenaar?
- Zo ja, kruis dat vakje aan op het formulier en ga verder.
- Zo niet, kies dan de rol (vastgoedmakelaar, advocaat, gevolmachtigde, andere) die op u van toepassing is, vink het vakje “+ Toevoegen” aan en voer vervolgens de eigenaar in.
- Is de eigenaar een natuurlijk persoon?
- Zo ja, vink dat vakje aan en vul de rest in.
- Zo niet, vink dan rechtspersoon aan en vul het ondernemingsnummer en de contactpersoon in en sla op.
- Klik vervolgens op “volgende”.
- Is de eigenaar een natuurlijk persoon?
Stap 2 – Goed: uw goed lokaliseren en identificeren
Uw goed lokaliseren
U dient minstens een van de volgende zaken te weten:
- het adres van uw goed (straatnaam en nummer)
- de locatie op de kaart
- de capakey van het perceel (de unieke identificatie van 17 tekens van het perceel, bv. 12345A1111/00B222)
Klik op “een geografisch goed toevoegen”.
Voer vervolgens een van deze drie gegevens in:
- het adres (moet de straatnaam en ten minste één nummer bevatten), “klik” dan op het in het blauw aangeduide adres en vervolgens op “bevestigen”
- kies op de kaart en klik vervolgens op “bevestigen”
- de capakey van het perceel en klik vervolgens op “bevestigen”
Het perceel in kwestie kan meerdere adressen bevatten. Selecteer het adres of de adressen en vermeld indien nodig de postbus.
Uw woning identificeren door de beknopte beschrijving in te vullen
Is het geselecteerde goed bebouwd of onbebouwd?
- Als het goed onbebouwd is, vink dan “onbebouwd terrein” aan en voer het gebruik en de beschrijving van het terrein in door op “een eenheid toevoegen” te klikken en vervolgens het huidige gebruik en de beschrijving van het onbebouwde terrein in te vullen.
- Als het geselecteerde goed bebouwd is, vink dan “terrein met bouwwerk of een deel van een bouwwerk” aan en klik op “een bouwwerk toevoegen”.
- Benoem het bouwwerk in zijn geheel, waar uw goed deel van uitmaakt in het venster “Details van het bouwwerk” (bv. gebouw “villa des roses”; eengezinswoning …). Geef een gedetailleerde beschrijving van het bouwwerk in zijn geheel, waar uw goed deel van uitmaakt. Verduidelijk het type bouwwerk - Het totale aantal verdiepingen (indien van toepassing) - Het totale aantal eenheden (indien bekend) Vermeld ook de kenmerken van de gevels en daken (indien van toepassing) (bv. gebouw met 4 verdiepingen, met in totaal 8 appartementen, in gele baksteen met een plat bitumendak). Klik vervolgens op “opslaan”.
- Klik daarna op “Een eenheid toevoegen” om de details te beschrijven van de eenheid die deel uitmaakt van het geselecteerde bouwwerk in het venster “Details van de eenheid die deel uitmaakt van het bouwwerk”:
Verdieping: geef aan op welke verdieping(en) uw eenheid zich bevindt. Bijvoorbeeld:
- Voor halve verdiepingen kunt u “0,5” gebruiken.
- Voor eenheden met meerdere verdiepingen (bv. duplex): verduidelijk “1+2”.
- Voor ondergrondse verdiepingen: gebruik een “-”; bv. “-1”.
- Voor de benedenverdieping: gebruik “glkvl” of “0”.
- Als het goed in kwestie het volledige gebouw is, kunt u “Volledig gebouw” aanduiden.
Huidig gebruik van de geselecteerde eenheid: kies het type gebruik dat het beste van toepassing is op de eenheid, die deel uitmaakt van het geselecteerde bouwwerk. Kies “Andere” als geen van de soorten gebruik relevant is in uw geval, en zorg ervoor dat u uitlegt welk gebruik ervan wordt of zal worden gemaakt in het gedeelte “Beschrijving”.
Beschrijving: beschrijf de eenheid en welk gebruik ervoor wordt voorzien. Geef voor appartementen aan of ze zich links of rechts bevinden (kijkend vanaf de straat) en vooraan of achteraan ten opzichte van de gevel (indien van toepassing). Vermeld ook hoeveel slaapkamers de wooneenheid heeft. Vermeld ook alle identificatiegegevens: nummer van het appartement, van de kelder, van de zolder, van de parkeerplaats. Voorbeeld: kelder “B21” op verdieping -2 en parkeerplaats nr. 7 op verdieping -1.
Parkeereenheden: voer handmatig het aantal parkeereenheden voor uw goed in.
Fase 3 – Documenten: de benodigde documenten uploaden
Criteria voor de documenten
De documenten moeten aan de volgende criteria voldoen:
- De bestandsextensies die worden aanvaard zijn: pdf, jpg, png, jpeg.
- De maximale lengte van de bestandsnaam is 255 tekens.
- De maximale grootte per bestand is 20 MB.
- Het maximale aantal bestanden is 10.
- De totale grootte van de bestanden mag niet meer dan 200 MB bedragen.
Uploadregels:
- Voeg het juiste document toe aan de juiste categorie.
- De naam van een document moet uniek zijn. U kunt hetzelfde document niet twee keer toevoegen, zelfs niet met een andere naam.
Te uploaden documenten:
- Betalingsbewijs van de dossierkosten.
Als de gemeente geen online betaling aanvaardt, gelden de volgende elementen als betalingsbewijs:
- Kopie van een bankafschrift
- Schermafbeelding van een daadwerkelijk verzonden bankoverschrijving
Zorg ervoor dat het bankrekeningnummer waarvan de opdracht afkomstig is, de rekening van de begunstigde en het bedrag duidelijk zichtbaar zijn, voor identificatiedoeleinden en om de betaling te kunnen verifiëren. De mededeling van de betaling moet ten minste de volgende informatie bevatten: SI – [adres van het goed].
- Inlichtingen betreffende het eigendomsbewijs.
U kunt een attest of een kopie van de eigendomsakte verstrekken, of andere eigendomsdocumenten die aantonen dat het goed u toebehoort.
- Fotoreportage.
Dit document wordt sterk aanbevolen. De fotoreportage is een praktische aanvulling op de letterlijke beschrijving van het bouwwerk. Ze helpt ervoor te zorgen dat uw aanvraag als volledig wordt beschouwd. Upload uw representatieve foto’s van het huidige jaar, inclusief die van de voor- en achtergevel gezien vanaf de straat (of vanaf de openbare ruimte). Een foto moet het dak van het gebouwde goed tonen gezien vanaf de straat (of vanaf de openbare ruimte).
Raadpleeg ook onze handleiding voor het maken van foto’s.
- Kopie van de volmacht.
Verstrek een kopie van de volmacht die is ondertekend door de eigenaar van het goed of door de officiële vertegenwoordiger van de maatschappij die eigenaar is van het goed waarvoor de aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen wordt ingediend. Als de aanvraag wordt ingediend door u als advocaat, is een kopie van de volmacht niet vereist. U dient echter wel een bewijs van uw hoedanigheid van advocaat te leveren.
- Schets of plan.
Deze documenten worden sterk aanbevolen. Een schets of een plan helpt de indeling van het goed beter te analyseren en te begrijpen. Upload een schets, tekening of plan die laat zien hoe uw goed is ingedeeld ten opzichte van andere goederen. Zorg ervoor dat u weet hoe de indeling van de verschillende eenheden en/of de verschillende ruimtes in elke eenheid eruitzien. Zorg er ook voor dat de nummering van de verdiepingen op de schetsen of plannen overeenkomt met de definitie van de verdiepingen in de beknopte beschrijving op het formulier.
- Uittreksel uit de kadastrale legger.
Het kadastrale uittreksel is een overzicht met de basisgegevens van een goed op basis van de inschrijving in het kadaster op een bepaalde datum. Het doel van dat uittreksel is om aan te geven wie op een bepaalde datum in het grondregister geregistreerd staat als eigenaar van een bepaald onroerend goed.
- Uittreksel uit de kadastrale perceelkaart.
Met de CadGIS-toepassing (www.cadgis.be) kan de digitale kadastrale kaart gratis online worden geraadpleegd en kan een kaartfragment worden afgedrukt.
Stap 4 – Samenvatting: indien nodig gegevens corrigeren, exporteren, delen of opslaan
In de samenvatting heeft u nog steeds de mogelijkheid om:
- gegevens te wijzigen door op het potloodicoon te klikken.
- een .pdf-versie van uw aanvraagformulier te exporteren door op de knop “exporteren” te klikken.
- de aanvraag te delen door op de knop “delen” te klikken.
- de aanvraag op te slaan door op de knop “opslaan” te klikken.
Indien alles correct is, klik dan op “volgende”.
Indien u een kopie van uw aanvraag wilt exporteren, klik dan op “exporteren”.
Stap 5 – Handtekening: de aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen ondertekenen
Om de aanvraag te ondertekenen, vink de tekst eronder aan en klik op “verzenden”.
Bevestig vervolgens de verzending van de aanvraag door op “verzenden” te klikken.
“Ik heb begrepen dat de goedkeuring van de aanvraag gelijk staat aan de ondertekening van alle documenten die deel uitmaken van de aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen. Deze procedure is in overeenstemming met artikel 7 van de ordonnantie van 13 februari 2014 betreffende communicatie via elektronische weg in het kader van de betrekkingen met de overheden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”
Uw aanvraag tot stedenbouwkundige inlichtingen werd naar de desbetreffende dienst gestuurd.
U kunt op elk moment de aanvraag raadplegen en de voortgang ervan volgen in uw persoonlijke ruimte.
Houd er rekening mee dat de taal van de administratieve behandeling de taal is waarin de aanvraag wordt ingediend.
In de ondertekeningsfase heeft u nog steeds de mogelijkheid om:
- een .pdf-versie van uw aanvraagformulier te exporteren door op de knop “exporteren” te klikken
- de aanvraag op te slaan door op de knop “opslaan” te klikken
Stap 6 – Online betaling
Kies in de betalingsstap de betaalmethode die beschikbaar is voor uw gemeente.
Merk op dat de betalingsmethode Bancontact het vaakst wordt gebruikt.
Even geduld.
- Als de betaling is gelukt, ziet u op de startpagina het bericht “de betaling is gelukt”.
- Als de betaling niet is gelukt, ziet u het volgende bericht: “Er is een fout opgetreden tijdens de betaling. Gelieve contact op te nemen met IRISline met de volgende informatie: Referentie van de transactie = RUSI-datum-referentie Referentie van de aanvraag = RUSI-datum-referentie.
Merk op dat als de betaling niet correct is uitgevoerd, de aanvraag niet wordt verzonden, maar dat hij altijd wordt opgeslagen.
Document acties